SATSO'da şehrin sorunları konuşuldu

24 Nisan 2024 - 18:15, Çarşamba
SATSO'da şehrin sorunları konuşuldu
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. SATSO meclis salonunda yapılan meclis toplantısında gündem dışı söz alan komiteler yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Gündem dışı konuşmalar

‘VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Yerel seçimler sürecinde birçok bilişim projesi açıklandığını ifade eden 31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) meclis üyesi Necmettin Kırık, seçimin ardından projelerin takipçisi olacaklarını ifade etti. Kırık, “Meslek grubumuzda en büyük sıkıntı kredi kartı taksitleri. Bilişim ürünü tedarikini sağlayamazsak gelişmeyi sağlayamayız. Başkanlarımızın bilişimle ilgili yapacakları bütün çalışmaların yanında oluruz. Bunun yanı sıra stajyer ödemeleri ile ilgili sıkıntıları yaşıyoruz. Yapılan desteklerin artması gerekiyor. Bilişim sektörü en önemli sektör. Desteklerin arttırılması ve önünün açılması gerekiyor" dedi.

Özel okullarda yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çeken 29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) meclis üyesi Kenan Taçyıldız, "Özel okullarındaki öğretmenlerin maaşlarının yarısını devlet veriyor diyorlar ama böyle bir şey yok, bu doğru değil. 30 bin TL maaş alan bir çalışanın iş verene maliyeti 58 bin 858 TL. Bu aradaki farkı kim alıyor.” İfadelerini kullandı.

‘EĞİTİM DE YAPILAN HATALARIN CEREMESİNİ ÇEKİYORUZ’

Eğitim sisteminde hatalar yapıldığını söyleyen Taçyıldız konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü, “Eğitim de yapılan hataların ceremesini çekiyoruz. 1989 yılında bir proje çıkardılar taşımalı sistem, küçük beldelerden öğrencileri taşıdılar. Devlet bina yapma sorumluluğundan kaçındı ve taşımalı sistem işlerine geldi. Bu şekilde köyler yavaş yavaş boşaldı köyler kapatıldı, tarım köreldi. O gün yapılan hatayı bugün çekiyoruz. Köye geri dönüşü başlatmamız lazım. En ücra köye de okul yapılmasını istiyoruz. Bir çocuk bir ülkeyi kurtara bilir. İş yerleri çalışacak yer bulamıyor, iş arayan bir kişi varsa iş kur ona iş buluyor ama işi beğenmiyorsa çıkıyor ve yeşil karta sarılıyor. Bu yeşil kart iptal edilmeli. Siyasiler oy korkusu ile iptal etmiyor. Meslek liselerimize önceden çok iyi çocuklar giderdi. Meslek liseleri normal liselerden daha pahalıdır. Ama artık meslek lisesi öğrencileri başarılı kabul edilmiyor.”

‘MESLEK LİSESİNİ TERCİH EDEN YOK’

 

7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) meclis üyesi Adem Bilgen, "Meslek komitemiz meslek liselerine öğrenci kazandırmak işe ilgili çalışmalar kararlar alındı. Hepimiz aynı noktadayız. Yaptığımız çalışmalar nitelikli personel ihtiyacı için yapılan çalışmalardır. Güçlü bir şekilde sesimizi duyurursak daha güçlü oluruz. Meslek liselerinden öğrenciler uzaklaşıyor. Meslek lisesini tercih eden yok. Öğrencileri ailelerin yönlendirmesi, ailelerin bilgilendirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

‘SEDAŞ TEKELLEŞMENİN GÜVENCESİNİ YAŞIYOR’

Şehirde en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu dile getiren 34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) meclis üyesi Enes Zengin, “Bu konuda en büyük engel otopark yasası. Adapazarı’nda yerinde dönüşüm yapacağımız zaman çok ciddi otopark maliyeti çıkıyor. Otopark yasası kentsel dönüşüm yapılacak yerlerde kaldırılırsa çok iyi olur.  Müteahhitliği bırakan arkadaşlarımız var sektörel sıkıntılar yüzünden. Betona zam geldi, çimentoya zam geldi. Maliyetler çok yüksek. Ciddi anlamda mühendis, mimar, müteahhitler birbirinden bir şey isterken dikenlerini çıkarıyor. Bir birimizin rakibi değil çözüm ortağız. SEDAŞ ile alakalı çok ciddi problemlerimiz var. Biz vatandaşla SEDAŞ yüzünden vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Elektriği 6 ay sonraya bağlıyorlar. Tekelleşmenin güvencesini yaşıyorlar" dedi.

HAYVAN KITLIĞI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) meclis üyesi Ahmet Bayrak, " Yeni döneme başladığımız zaman 1 kilo peynir ile 1 kilo etin fiyatları birbirine denk geldi demiştim. Ekonomik olarak çok ciddi problemler yaşıyoruz. Problemin ana kaynağını gideremeyen beceriksiz Tarım Bakanlığı var. Dişi hayvan popülasyonu ciddi bir şekilde düştü bu yüzden de fail artışlar yaşandı. Ulusal süt konseyi 1 lira zam yaptı.  Biz öyle bir noktaya geldik ki Avrupa’daki fiyatları da altüst ettik. Fiyat artışları devam edecek. Besi çiftliklerin doluluk oranı yüzde 35’lerde. Hayvan kıtlığı ile karşı karşıyayız, aklımızı başımıza almalıyız ve üretimi desteklemeliyiz.  Türkiye de üretim yapanlara hakkını vermeyen bir politika var bunun yüzünden de işletmeler kapatılıyor. 1 kilo kıymayı 500 TL’ye ulaştı. Biz ete kıymaya ulaşamıyoruz. Sene sonunda ne kadar olacak fiyatlar bilmiyoruz. Çalışacak eleman bulamıyoruz. Yabancı işçileri sektörden kaldırırsak sektörler çökecek çünkü çalışacak Türk eleman bulamıyoruz." İfadelerini kullandı.

İSTEMİYORSAK TİCARETLERİMİZİ SAKARYA’DA YAPMALIYIZ’

 

12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basım, Reklam, Medya ve Yayın Kuruluşları) Zafer Bekdemir, "Matbaa sektöründe sorunlar var.  Sektörümüz geleceğe açık firmalarla dolu. Sakarya’nın jeopolitik konumundan dolayı r çok arkadaşımız şehir dışı ile ticaret yapıyor. Bizim mesleğimiz de vefa hissedecek çok fazla arkadaşımız var. Gelecekte vefa borcu hissetmek istemiyorsak ticaretlerimizi Sakarya’da yapmalıyız" dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR AN ÖNCE YAPILMALI'

Behlül Bayrak, "Kentsel dönüşümü bir an önce gündeme almamız gerekiyor. Geçen mecliste Sapanca konusu hakkında söylenenleri açmak istiyorum. Sapanca turizm değişimi yaşadı. Şu an Sapanca da iyi bir derneğimiz var. Bu konular hakkında ilgilenen bir dernek başkanı var. Bungalovlarla ilgili işlerle çok ilgili. Sapanca nasıl bir turizm anlayışı ile devam edecek. Bungalovlarla mı devam edecek. Bu konu ile ilgili görüşülecek hizmetler değerlendirilecek. Sakarya’nın her güzelliğinden yararlanmak için çalışmalar yapacağız. Bungalovlarla ilgili de işler yapacağız" dedi

Gündem dışı yapılan konuşmalarda dile getirilen sorunlara cevap veren Altuğ şu ifadeleri kullandı;

"Her şeyden şikâyet ediyoruz farkındaysanız. Biz bu şikayetleri alıp Ankara'ya götürüyoruz. Fakat sistem bunu çözemiyor. Önce bunu çözmemiz lazım. Biz burada yer alan birçok şeyi yapmaya çalıştık. Sistem çalışmadığı için bazı şeyleri çözemedik. Pilot bölge olmak konusunda, meslek liselileri ile ilgili. Birçok şeyi yarın sayın bakanımıza iletme durumumuz olacak. Geç de olsa Karasu ile ilgili problem çözülmüş.”

Bilişim meslek lisemiz var şu anda, çalışıyor. Daha iyi olacağını düşünüyorum.  Türkiye'de olmamış bir yapı, bilişim sanayi bölgesi bütün bilişimcilerin olacağı bir bölge olacak diye düşünüyoruz. Yapamıyoruz senelerdir, sistem oturmuyor. “

“Kentsel dönüşüm ile ilgili paylaşımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Bazı kentsel dönüşüm noktalarında otopark konusunda konuşalım, muafiyet isteyelim.”

“Laboratuvarların artması konusunda tekelleşme iyi bir şey değil bunun üzerinde duralım. Bazı durumlarda da suçlu biziz. Fırsatçılık yapıyoruz. SEDAŞ'ta görüşülen kişi ile ilgili bizde bir müdahale edelim. Et ve sür konusunda hep fiyat konuluyor ama aşıyor. Yeteri kadar arz edemezseniz talebi karşılayamazsınız. Ülke olarak planlama konusunda iyi değiliz. Planlasak sürdüremiyoruz. Kaynaklar maalesef üretmezsek tükenir. Vefa konusu önemli. Özellikle Sakarya'da hizmet veren firmaların karşılığını bulacağını düşünüyoruz. Organize Sanayi Bölgesi çalışmasına başlıyoruz. Ben Sakaryalı olmayan kimseye izin vermem. Hiçbir işimizi şehir dışında ve üyelerimiz dışında bir firmaya vermeyeceğiz”

YASAL UYARI:Haber portalımız 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayınlanmaktadır Yayınlanan fotoğrafların yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, önceden yazılı izin gerektirir. Portalımızda yayınlanan haberler ise, kaynak gösterilmek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

Diğer Haberler

Çok Okunanlar

  1. Bugün
  2. Dün
  3. Bu Hafta
  4. Bu Ay

E-Posta Listesi

Adınız E-Postanız